Nulový úrok od štátu na obnovu bytov možno získať už len tento rok

08.04.2015 Bratislava

Bratislava 8. apríla (TASR) – Vlastníci bytov v nezrekonštruovaných bytových domoch na Slovensku by mali využiť tento rok na to, aby požiadali o zvýhodnený úver od štátu na ich obnovu. Vyzýva ich k tomu Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB), ktorý má na uvedený účel v roku 2015 k dispozícii 166 miliónov eur. Žiadatelia majú navyše zrejme poslednú možnosť získať nulovú úrokovú sadzbu.

Vláda v apríli odklepla štátnemu fondu navýšenie tohtoročného rozpočtu o 118 miliónov eur na vyše 292 miliónov. Väčšina z nich, viac ako 103 miliónov eur, sa použije z eurofondov v rámci projektu Jessica, zvyšok sú nevyčerpané financie z predchádzajúcich rokov. "Je to rekordná suma finančných prostriedkov, ktoré je možné použiť na obnovu bytových domov," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave generálna riaditeľka ŠFRB Dana Pištová.

Finančný nástroj Jessica II je pokračovaním projektu Jessica I, z ktorého štát prvýkrát čerpal eurofondy v roku 2013. Zatiaľ čo v posledných dvoch rokoch z neho mohli ľudia získať prostriedky len na zateplenie bytového domu, po novom sa bude podporovať komplexná obnova bytových domov. Vlastníci tak môžu okrem zateplenia odstrániť systémové poruchy, vymeniť výťahy a spoločné rozvody či vybudovať bezbariérové prístupy.

Zmeny sa týkajú aj úrokovej sadzby. Kým v rámci Jessica I bol úrok na zateplenie 1,5 %, v Jessica II možno kombináciou účelov dosiahnuť až nulový úrok. "Ak sa vlastníci bytového domu rozhodnú, že si zateplia bytový dom, okrem toho si vymenia výťah a spoločné rozvody, môžu sa dostať až na nulovú úrokovú sadzbu na 20 rokov bez akýchkoľvek ďalších poplatkov," zdôraznila Pištová. Od roku 2016 by už mal byť po novele zákona o ŠFRB najnižší úrok 0,5 %.

Pokračovaním projektu plánuje štát podporiť obnovu ďalších 25.000 bytov. Okrem zlepšenia kvality a komfortu bývania, ktoré súvisí aj so zvýšením hodnoty nehnuteľností, si môžu vlastníci podľa šéfky fondu vďaka komplexnej rekonštrukcii domu znížiť náklady na energie až o polovicu. Celkovú úsporu energií za minulý rok vyčíslila na 611.800 eur. Podporených bolo 3308 bytov, na jeden byt to teda vychádza v priemere 185 eur ročne. Tento rok očakáva štát úspory ešte vyššie.

Viac ako 166 miliónov eur by malo uspokojiť všetkých žiadateľov o úver. "Aj napriek presunom v rámci rozpočtu sme v predchádzajúcich rokoch väčšinou nemali dostatok financií, aby sme pokryli záujem žiadateľov o obnovu bytových domov," povedala Pištová. Ako upozornila, od budúceho roka sa navyše sprísnia tepelno-technické požiadavky na rekonštrukciu bytových domov. Žiadosti o úver možno podávať od polovice januára do konca októbra 2015.
 

Vyberte región